בבסיס בדרום התחוללה בין השנים 2020 עד 2022 פרשה שהייתה מדוברת בין החיילים אבל לא פרצה את גבולות הגזרה הללו. קצינה בכירה, מהבולטות בתחומה, יצרה סביבה אווירת פחד שלטענת חיילות ששוחחו עם "שומרי הסף" הייתה בלתי נסבלת, תוך שהיא משפילה חיילות בפומבי לכאורה, מתעמרת בהן רגשית, מערערת את ביטחונן העצמי ופוגעת ברווחתן. למרות העדויות הקשות, לא ידוע על צעדים שננקטו נגדה. תחקיר זה מביא עדויות פנימיות של החיילות שמשרטטות את דפוס הפעולה העקבי והמתמשך של הקצינה, לדבריהן.

"מאיפה להתחיל", נאנחת ד', שהייתה חיילת תחת פיקודה של המפקדת. "אני בחיים לא הושפלתי ממישהו כמו שהושפלתי ממנה. את רוב החוויות אני מרגישה שהדחקתי. אני זוכרת הרבה רגעים של בכי בגללה".

סרן ש', שעברה גם היא תחת פיקודה של י' והמשיכה לשרת בצבא לאחר מכן, מספרת: "לא יודעת איך הצלחתי להישאר בצבא אחר כך, למרות ההתעמרויות הרבות". העדויות מציירות תמונה ברורה של דפוסי התנהגות עקביים מצד הקצינה. חיילות שונות תיארו כיצד נהגה לנהל את הצוערות בהשלמה החילית ביד ברזל, תוך שימוש במניפולציות רגשיות ובאווירה מאיימת. "בנות פחדו ממנה. הן ידעו שיושפלו בפומבי, לא משנה כמה יתאמצו להצליח לרצות אותה. היא הייתה גורמת לנו להרגיש קטנטנות תוך השפלות מתמשכות", סיפרה אחת החיילות.

ההתעמרות הפכה לנורמה יומיומית, כשהשפלות פומביות ושיחות אזהרה היו ממש חלק משגרת ההכשרה תחת פיקודה של י'. חיילות רבות טוענות כי י' נהגה להכריז בפומבי על שיחות אזהרה פרטיות, לחשוף שיחות אישיות מול כלל הפלוגה במהלך ועדות הערכה, ולהטיל מורא באמצעות השפלה פומבית. למרות שחלק מהחיילות שקלו לפנות לגורמים בכירים, החשש מפני תגובת המערכת והמחיר האישי הכבד גרם להן לוותר.

"בכל פעם שהיא הייתה נכנסת לחדר התחושה הייתה של פחד, כאילו נגמר האוויר", מספרת ה'. "היא הייתה גורמת לנו להרגיש קטנטנות תוך עלבונות מתמידים, לא משנה כמה התאמצנו להצליח ולרצות אותה. פעם כשנכשלתי במבחן במהלך ההשלמה היא אמרה לי, "אמא שלי מתהפכת בקבר כשהיא רואה קצינה כמוך".

במקרים מסוימים, י' עברה ממניפולציות רגשיות לפגיעות ישירות יותר. "כשפעם אחת היא שאלה אותי אם אני מאמינה בעצמי, אחרי שעניתי שכן, היא התחילה להקריא בקול בפני כולם את גיליון הציונים שלי, שלא היה הכי גבוה בעולם. כשסיימה היא שאלה, את לא חושבת שקיים אצלך פער במודעות?" נזכרת אחת החיילות. "היה לה צורך לא מוסבר להגיד לנו כמה אנחנו גרועות וכמה אנחנו מביכות אותה, כמה אנחנו לא בסטנדרט ביחס למקום בו אנחנו נמצאות. היה תמיד מאוד קשה לרצות אותה. תמיד היא הייתה טורחת להגיד כמה המקום של אף אחת לא בטוח וכמה היא לא סומכת עלינו".

לעיתים, ההשפלות הגיעו גם לכדי אמירות פוגעניות במיוחד. "פעם כשנכשלתי במבחן במהלך ההשלמה היא אמרה לי 'אמא שלי מתהפכת בקבר כשהיא רואה קצינה כמוך'." מספרת נ'.

"לא הייתי סומכת עליכן לשמור על אבא שלי בן השישים", היא אמרה לאחת החיילות, מחדדת את תחושת הזלזול שהטמיעה בקרב פקודותיה.

"על כל טעות קטנה או איחור של שתי דקות היא הייתה משתגעת ומאיימת להדיח אותנו, זאת למרות המסלול הארוך שעשינו עד ההגעה להשלמה" מספרת ר'. "בוקר אחד י' הגיעה ונזפה בנו על איחור של כמה דקות בלילה לפני והזכירה שוב כמה היא מאוכזבת, כמה היא מובכת בגללנו, וכמה היא לא תהסס להדיח כל אחת מאיתנו, גם דקה לפני טקס הסיום. זאת תוך כדי שהיא מכוונת אצבע מאשימה אל כל אחת מבנות הקורס ואומרת שוב ושוב, 'אותך אני אדיח. וגם אותך. וגם אותך. אתן לא ראויות להיות קצינות, ובטח לא ראויות לשבת מולי'."

כאשר ניסינו למצוא עדות נוספת, ר' סיפרה לנו על חיילת נוספת שהייתה עימה בהשלמה וסבלה מאוד מהתעמרותה של י'. "אני לא יודעת אם היא תשמח לדבר איתך כי הרגיש שהחוויה הזאת הייתה לה קצת יותר רגישה, נדמה לי שטראומטית יותר מאשר לשאר", היא מספרת. היא מוסיפה על הקשר שלה עם אותה חיילת ואומרת: "לא ממש דיברנו אחרי ההשלמה כי גם לי זאת הייתה חוויה שהעדפתי לשים בצד. העדפתי להדחיק גם את הבנות שהיו איתי בקורס ולהמשיך עם החיים שלי, אבל אני יודעת שמ' יצאה על נפשי מהתפקיד זמן קצר מאוד לאחר ש-י' התעמרה בה בהשלמה".

לאחר השיחה עם ר', ניסינו ליצור קשר עם מ', שתספר על החוויה שלה. שלחנו הודעה למ' והיא ענתה שהיא מוכנה לעזור, אך ברגע שהשבנו וציינו את שמה של י', מ' הפסיקה לענות.

למרות העדויות החמורות, לא ידוע על צעדים שננקטו נגד הקצינה, והחיילות נותרו להתמודד לבד עם ההשלכות ההתעמרות שחוו.

מדוע החיילות חששו להתלונן?

במקרים רבים, חיילות שנכשלו במשימות קיבלו יחס מחפיר, שכלל הערות פוגעניות והעמדתן ללעג מול כלל הפלוגה. כשניסו החיילות להילחם בכך במהלך ההשלמה החילית, על ידי שליחת מכתב קבילה למפקד הבסיס, הן נסוגו מהרעיון בשל חשש מנקמה. "הרגשנו שלא משנה מה נגיד, אף אחד לא יגן עלינו. היא הייתה חזקה מדי. כל ניסיון להתלונן פשוט לא הוביל לשום מקום", מספרת ד'.

המכתב הפנימי הזה הגיע לידינו מתוך קבוצת הוואטסאפ של חיילות ההשלמה בשנת 2021. בו פורט כיצד י' פעלה לא רק בהתנהגות משפילה בפומבי, אלא גם בחוסר שמירה על פרטיותן בשיחות שנעשו במשרד, בדלתיים סגורות. במכתב נאמר כי, "היו מקרים בהם צוערות עלו לשיחת אזהרה וועדות הערכה, ודבר זה הוצג בפני כלל הפלוגה על מנת ליצור תחושה שהמקום של אף אחת אינו בטוח".

ש', חיילת נוספת העידה כי י' עמדה מול כלל הפלוגה וסיפרה כיצד שוחחה בטלפון עם מפקד אחד הגדודים, שהצוערת שלו הודחה. לדבריה, היא אמרה לו: "אני לא הייתי רוצה אותה כמ"מ שלי, וגם אתה לא".

העדויות הפנימיות של החיילות מצביעות על כך שחלק מהמפקדים היו מודעים למתרחש, אך בחרו להעלים עין או לא לפעול בנחרצות.

השפעת ההתעמרות על החיילות

לפי עדויות החיילות שהגענו אליהן, כמעט כולן מדווחות כי ההתעמרות השפיעה עליהן גם לאחר השירות הצבאי. "כל יום היינו דרוכות לגלות מי תהיה הקורבן הבא", מספרת סרן ש'. "זה היה חלק בלתי נפרד מהשגרה. גם אחרי שסיימתי את היום והלכתי לישון, זה ליווה אותי. הייתי לוקחת את זה הביתה גם כשהייתי חוזרת מהבסיס".

חלק מהצוערות מספרות על גזלייטינג מתמיד מצידה של הקצינה י', זאת באמצעות מניפולציות רגשיות שהצליחו לערער את היציבות הנפשית של חלק מהחיילות. חלקן מדווחות על התקפי חרדה במהלך הקורס ואחריו, צורך בטיפול נפשי ובקשות שהגישו למעבר תפקיד או שחרור מוקדם מהצבא. "היא רגע אחד גרמה לי להרגיש כאילו אני מצליחה וכאילו היא נותנת לי גב ורגע אחר כך הייתה מרסקת אותי" מספרת ג'.

תגובות

ניסינו לפנות לקצינה י' באופן אישי על מנת לקבל את תגובתה לטענות שהועלו בתחקיר, אולם עד למועד הפרסום לא התקבלה ממנה תשובה קונקרטית. הפנייה נעשתה בשיחת טלפון בניסיון לקבל תגובה, אך לאחר שהצגנו את עצמנו ואת הטענה, י' ניתקה את השיחה ולא השיבה לפניותינו.

האם צה"ל יפעל?

תחקיר זה מציף מחדש את בעיית ההתעמרות במסגרות צבאיות, תופעה שלעתים קרובות אינה זוכה לטיפול הראוי. העדויות הרבות חושפות תמונה של חיילות שמרגישות חסרות הגנה וממחישות כיצד מערכת ההכשרה הצבאית, שאמורה להכשיר מפקדים תוך שמירה על כבודם ורווחתם, עלולה להפוך לזירה של הפחדה והשפלות. במקרים רבים, חיילות וחיילים שחווים פגיעה כזו מתקשים להעלות את הנושא מחשש לתגובות המערכת.

(נצפה 4 פעמים, 1 צפיות היום)